collectes

Collecteren in de dienst

In de dienst collecteren we nog op de ouderwets manier met "hengels". We hebben daarvoor gekozen puur om een oude traditie in stand te houden. Bij volle diensten maken we gewoon gebruik van doorgeefcollectezakken. We merken wel dat mensen (zeker jonge mensen) steeds minder contant geld op zak  hebben. Gelukkig zijn daarvoor goede alteratieven.


Collectebonnen

Collectebonnen zijn een handig hulpmiddel als je niet altijd met contant geld wilt rommelen. In onze gemeente maken we gebruik van twee soorten bonnen:
  • blauwe bonnen ter waarde van 1 euro, te koop in vellen van 20 stuks (20 euro)
  • rode bonnen ter waarde van 2 euro, ook te koop in vellen van 20 stuks (40 euro)
De collectebonnen kunnen worden gekocht bij het kerkelijk bureau. Dat kan door van te voren een mailtje te sturen naar kerkelijkbureau@pknheino.nl. Je ontvangt dan per ommegaande een factuur om te betalen. De bonnen kunnen worden afgehaald tijdens de openingstijden van het kerkelijkbuerau. Zie daarvoor de pagina contact Gewoon binnenlopen en dan kopen kan natuurlijk ook.

De collectebonnen zijn ook een handig hulpmiddel voor de giftenaftrek van de belasting. Wie boven de drempel voor de aftrek van giften uitkomt, mag ook de collectebonnen aftrekken. De factuur is het bewijst dat je betaald hebt.
 

Geven via de scipio app

Wanneer je gebruik maakt van onze scipio app, kun je ook vanuit de app geven aan collectedoeln. Je vind de collectemodulen  in de onderste navigatiebalk in de Scipio App.

In principe is het mogelijk om met de scipio app eenmalig te geven. Beter is het te werken met een tegoed (eigenlijk net als de collectebonnen die je van te voren koopt). Voor elke betaling die je doet met ideal (en dat geldt ook als u koopt op het internet) houdt de bank een klein deel in als vergoeding van de gemaakte kosten. Dat is vast bedrag. Het maakt dus verschil of je 10 x 1 euro laat afschrijen of 1 x 10 euro. 

Werken met een tegoed
Voordat er gegeven kan worden aan een collectedoel, moet er een tegoed opgewaardeerd worden. Voor het opwaarderen van een tegoed klikt u vanuit de collectemodule op de knop “Opwaarderen” en geeft u een bedrag in wat u wilt opwaarderen. 

Er kan bij onze gemeente op twee manieren betaald worden: of doormiddel van een automatische incasso (vooral voor mensen die niet digitaal bankieren) of door middel van een ideal-betaling. 

Incasseren met automatische incasso
Geef het rekeningnummer in wat u wilt gebruiken voor de incasso en plaats een vinkje om aan te geven dat u akkoord gaat met de automatische incasso.

Is je rekeningnummer ingegeven, of al bij ons gemeente bekend, dan kun je op de knop Opwaarderen klikken om de opwaardering af te ronden. Het bedrag wordt door ons gemeente automatisch geïncasseerd.

Direct afrekenen met ideal
Met behulp van iDeal kan er direct worden afgerekend en wordt het bedrag ook direct van je rekening afgeschreven.

Geven aan een collectedoel
Om een bedrag te geven aan een collectedoel, selecteert u eerst het gewenste doel. U kunt nu het bedrag invoeren wat u aan dit doel wilt geven. Klik op de knop Geven om de gift af te ronden. Het gegeven bedrag wordt automatisch van uw tegoed afgeschreven.

Ook het geven met de scipio app is een handig hulpmiddel voor de giftenaftrek van de belasting. Wie boven de drempel voor de aftrek van giften uitkomt, mag ook de digitale giften aftrekken. De afschrijvingen zijn immers het bewijst dat je betaald hebt.
 

QR-code

Voor gasten in onze diensten zijn bovenstaande nieuwe manieren van geven niet handig. Zij hebben immers geen toegang tot de app. Voor hen plaatsen we op de zondagsbrief een QR code. Daarmee kan via ideal een eenmalige gift gedaan worden voor één van de collectes die er gehouden worden.

terug